Als je peuter gefrustreerd is

Mama heeft een baby in de buik en moet veel rusten, papa is druk aan het verbouwen aan het nieuwe huis en o ja jij als 2 jarige peuter begint net op de peuterspeelzaal.

Ga er maar aan staan als peuter..al die veranderingen. Je voelt de prikkels om je heen, maar begrijpt er niks van. En tot overmaat van ramp kan je je ook nog niet goed uiten op een
manier die andere begrijpen en accepteren.

Zomaar een voorbeeld uit de praktijk….Deze peuter had, logisch natuurlijk, last van alle veranderingen om hem heen en uitte dat door zijn ouders te krabben en te knijpen in het
gezicht. Dit kan natuurlijk niet, maar zijn gevoelens mogen er WEL zijn. Ik raadde deze ouders aan om een hele grote speelgoedknuffel te kopen.

Ze vertelde hun peuter uit dat ze begrepen dat hij soms boos was en dat dat ook mag. Maar niet hen mocht krabben of knijpen, maar wel zijn knuffel aap. Deze aap ging ook mee naar de peuterspeelzaal. En het werkte, als hij boos werd kneep hij zijn aap en niet meer zijn papa en mama.

Na een paar weken was de frustratie voorbij; doordat papa en mama aangaven dat zijn boosheid er mocht zijn. Maar ook omdat hij nu grote broer was geworden, het huis eindelijk afwas en hij het reuze naar zijn zin had op de peuterspeelzaal!

Back to top
X