Klotsende oksels

Elke ouder krijgt er wel eens mee te maken.

Je lieve schattige baby, dreumes, peuter of zelfs je kleuter…. loopt rood aan, gebalde vuisten, schreeuwend en huilend, misschien zelfs nog een graadje erger, hij/zij gaat op de grond liggen.

Iedere ouder herkent dit…een driftbui!

Je voelt je, zeker in een openbare ruimte, vaak wat ongemakkelijk, want iedereen kijkt en/of heeft een mening, terwijl jij met klotsende oksels en rood hoofd probeert te redden wat er te redden valt.

Helaas ouders, op dit moment is er niks meer te redden, het leed is al geschied. Je kind is niet meer voor reden vatbaar. Het enige wat je nu kunt doen is afwachten. Wachten tot de bui over en het gedrag van je kind negeren.

Als de bui eenmaal over is zal je kind je hard nodig hebben om getroost te worden, want ook je kind is het overkomen, hij weet niet ook niet wat daarnet gebeurde.
Wordt niet boos om de driftbui.

Boos zijn is een natuurlijke manier van gevoelens uiten.
Je kind zal jou als ouder als voorbeeld nemen.

Het is daarom goed om in het bijzijn van je kinderen genegenheid naar elkaar te laten zien en om te vertellen wat je voelt en wat je denkt dat andere mensen voelen.

Kinderen hebben recht op hun eigen gevoelens maar moeten wel leren hoe ze met die gevoelens moeten omgaan.

Mocht je een ouder zien worstelen met een kind in een driftbui, oordeel niet, maar steun elkaar. Misschien dat klotsende oksels dan niet meer nodig zijn.

Back to top
X