Een vol hoofd

Ik denk dat heel veel kinderen hier regelmatig last van hebben. Een vol hoofd, door alles wat er van hen verwacht wordt en waar ze aan moeten voldoen.

Bij ons in huis hoor ik met enige regelmaat deze zin..”mijn hoofd zit zo vol!” Lastig voor mijn kind, maar ook voor ons als ouder. Want hoe help je ze om dat hoofd niet zo vol te krijgen?

Meestal uit dit zich bij het naar bed gaan…niet kunnen inslapen en steeds naar beneden komen. Jongste is niet zo’n prater dus die zegt dan ik weet niet wat er is. En kan op een extreme avond wel tot 22.30 uur wakker liggen.

Soms uit zich dit in zeer onrustig slapen, zelfs slaapwandelen of praten in de slaap en zwetend wakker worden. Zeker als er iets spannends of bijzonders staat te gebeuren.

Ik probeer er op zo’n moment achter te komen waar mijn kinderen in hun hoofd mee bezig zijn. Soms lukt dit niet, simpelweg omdat ze het zelf niet kunnen benoemen.
Ik stel voor om het voor zichzelf op te schrijven of te tekenen. Dan bespreek je het de volgende dag samen.

Ik vind het ook fijn om samen een spelletje te spelen en zo de dag door te nemen. Of om samen actief bezig te zijn; een potje voetbal bijvoorbeeld. Zo vertellen ze stiekem toch veel waar ze mee bezig zijn.

Bij het naar bed gaan kletsen we nog even, lezen een boekje. Mocht er toch iets zijn, ze dat even in een laatje in hoofd kunnen stoppen zodat je er nu niet mee bezig hoeft te zijn. En een fijne gedachten uit een laatje te pakken.

Even bij ze gaan liggen doet ook vaak wonderen.

Back to top
X