Heimwee

De vakantie staat voor de deur, tijd van ontspannen en leuke dingen doen met je vriendjes. En daar hoort dan ook logeren bij. Langer opblijven, iets lekkers eten en dan nog tot laat in je bed liggen kletsen met elkaar om uit eindelijk toch gaan te slapen en weer veel te vroeg wakker worden om verder te spelen. Voor veel kinderen is dit het leukste wat er is. Maar voor sommige kinderen een stressvolle gebeurtenis. HEIMWEE!

Onze jongste heeft daar heel veel last van. Zelfs als we met ons eigen gezin inclusief hond in eigen land op vakantie gaan. De eerste paar dagen is hij zelfs letterlijk ziek, tot overgeven aan toe. Na een paar dagen zakt dit gevoel weg, maar helemaal over is het dan niet.

Op kamp gaan vind hij superleuk, maar is van te voren al wel bezig met zijn heimwee, maar hij wil toch gaan…Superstoer! Vorig jaar lukte het niet om te blijven slapen, eerst nog even gebeld samen, maar na een paar uur toch opgehaald en de volgende dag terug gebracht. Dit jaar lukte het wel om 1 nachtje te blijven slapen.

Logeren bij 2 van zijn beste vriendjes gaat tegenwoordig heel goed, hij vertrouwd ze en zijn ouders wat heel belangrijk is. Jongste is heel blij met deze overwinning en dat is weer goed voor zijn zelfvertrouwen.

Ik vroeg hem wat hij voor tips heeft voor kinderen met heimwee…hij is de expert tenslotte.
1) erover praten, 2) iets vertrouwds van thuis meenemen, 3) bellen als je het moeilijk hebt, 4) ontspanningsoefening doen, door je neus in- en door de mond uitademen. En het allerbelangrijkste volgens zoon is 5) ophalen als het echt niet lukt…weten dat je een uitweg hebt! 6) blijven proberen!

Fijne zomer allemaal, geniet van elkaar!

Back to top
X